Anneler Günü ve Tarihi

Anneler Günü ve Tarihi - Tufanlar Kuyumculuk

Tüm dünyada her yıl farklı ülkeler tarafından farklı tarihlerde kutlanan Anneler Günü oldukça eski tarihlere dayanan kadim bir gündür. Ülkemizde ve pek çok dünya ülkesinde Mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanan Anneler Günü’nün tarihçesi Antik Yunan’a kadar uzanmaktadır. Tüm anneler için çeşitli hediyeler ve güzel sözler ile kutlanan Anneler Günü için Tufanlar Kuyumculuk olarak annelerimize özel bir koleksiyon hazırlıyoruz. Gelin annelerimiz için birbirinden seçkin hediyelik ürünlerimize karar vermeden önce Anneler Günü’nün tarihçesine hep birlikte bakalım. 


Antik Yunan’da Anneler Günü

Anneler Günü kutlamalarının tarihi medeniyet tarihin en eski uygarlıklarından birisi olan Antik Yunan’a kadar dayanmaktadır. Antik Yunan’da Rhea, Yunan Mitolojisi’ndeki tanrı ve tanrıçaların annesi olarak kabul edilmektedir. Her sene ilkbaharın gelişi ile birlikte Antik Yunanlılar, Rhea onuruna festivaller düzenleyip ziyafetler verirlerdi. Festival boyunca asillerin annelerine de kıymetli hediyeler verilir, şiirler okunur ve güzel sözler ile iltifatlar edilirdi. Bu geleneğin ne zaman başladığı tam olarak bilinmemekle birlikte Antik Yunan tarihi boyunca Rhea onuruna düzenlenen ilkbahar festivallerine rastlanmaktadır. Antik Yunan’dan sonra bu geleneği kendi kültürleri ile harmanlayarak Antik Romalılar devam ettirmiştir.


Antik Roma’da Anneler Günü

Antik Yunan kültür ve inançlarını kendi kültürlerine göre harmanlayarak devam ettiren Antik Roma’da Rhea yerine Kibele ismi görülmektedir. Antik Roma kültüründe Kibele, ana tanrıça olarak kabul edilmektedir. Tıpkı Antik Yunan’da olduğu gibi Antik Romalılar da her sene ilkbaharın gelişiyle beraber Kibele onuruna festivaller düzenlemişlerdir. Festivalde yine asillerin annelerine kıymetli hediyeler verilir, şiirler ve güzel sözler ile anneler yüceltilir, Kibele anılırdır. Antik Roma’dan sonra tüm Avrupa’da pek çok ülkeye yayılan bu gelenek, pek çok ülkede zamanları değişmekle birlikte genellikle ilkbaharın gelişiyle birlikte çeşitli kutlamalar ile devam ettirilmiştir. 


Modern Dünyada Anneler Günü

Günümüz modern dünyasında Anneler Günü’nün kabulü ve yayılışı 1914 yılı Amerika Birleşik Devletleri’ne dayanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde Anneler Günü’nün resmi bir gün haline gelmesine Anna Jarvis isimli bir kadın önemli bir rol oynamıştır. Anna Jarvis, 1864 yılında doğmuş bir öğretmendir. 1902 yılında babasını kaybeden Anna Jarvis, annesi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nin Philadelphia Eyaletine taşınmış ve burada yaşamaya ve öğretmenlik yapmaya devam etmiştir. Babasını kaybettikten üç yıl sonra 9 Mayıs 1915 tarihinde annesini kaybeden Anna Jarvis, hayatta iken annesi ile yeterince vakit geçiremediğini düşünmeye başlamış ve bundan derin bir üzüntü duymuştur. 


Annesinin ölümünden iki sene sonra, Mayıs ayının ikinci pazar gününe denk gelen annesinin ölüm yıldönümünde arkadaşlarını evine çağırmış ve annesi onuruna bir yemek vermiştir. Bu yemek esnasında Anna Jarvis, arkadaşlarına bu günü ülke çapında annelerin kutlandığı bir gün haline getirme fikrinden bahsetmiş ve arkadaşları tarafından oldukça destek görmüştür. Anna Jarvis, bu düşüncesini yaymak için ülkenin önde gelen isimlerine; devlet adamlarına, iş adamlarına ve din adamlarına mektuplar yazmış ve gazetelerde düşüncelerini paylaşmıştır. Bu düşünceler ülke çapında büyük bir destek ve kabul görmüş ve resmi olmamasına rağmen pek çok eyalette Anneler Günü kutlamalarına başlanmıştır. 


Nihayet 8 Mayıs 1914 yılına gelindiğinde senato onayı Başkan Wilson’ın imzası ile Mayıs ayının ikinci pazar günü Anneler Günü olarak resmi bir gün ilan edilmiştir. Bu resmi kabulden sonra tüm dünyaya yayılan Anneler Günü, pek çok ülkede Mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanmaya başlamıştır. Her sene Anneler Günü’nde annelere çeşitli hediyeler alınmaya ve şiirler yazılmaya, etkinlikler düzenlenmeye başlamıştır ve pek çok devlet tarafından da resmi olarak kabul edilmiştir.


Anneler Günü Hediyeleri

Tüm dünyada Anneler Günü olarak kutlanan Mayıs Ayının ikinci pazar günü yaklaşırken, “Annemize ne alsak?” sorusuna cevap olabilmek için Tufanlar Kuyumculuk olarak Anneler Günü Hediyelik Ürünler Koleksiyonu sizler için özenle hazırladık. Annelerimize yakışan zarafet ve şıklık için özel olarak seçtiğimiz ürünler ile bu yıl annelerimize kendilerini her zaman oldukları gibi özel hissettirerek onları Tufanlar Kuyumculuk Anneler Günü Hediyelik Ürünler Koleksiyonunun seçkin ürünleri ile taçlandırın.