Pırlanta seçerken nelere dikkat edilmeli?

Pırlanta seçerken nelere dikkat edilmeli? - Tufanlar Kuyumculuk
Yeni bir pırlanta için Tufanlar Kuyumculuk
Şık ve sadeliğin bir arada olduğu pırlanta ürünlerimiz ile sevdiklerinizi değerli hissettirecek hediyeler almanın doğru ve güvenli noktası Tufanlar Kuyumculuk.
Pırlanta seçerken nelere dikkat edilmeli?
Beğendimiz pırlanta modellerinde 4C özelliğine göz atmalıyız; Karat (Carat), Renk (Color), Berraklık (Clarity) ve Kesim (Cut) olarak sıralanır.
Pırlantanın rengi; Pırlanta ürünlerimizin rengi ‘Diamond’ kelimesinin D harfiyle başlar, Z harfinde son bulur. Pırlantanın rengi D’ye doğru ilerledikçe daha da beyazlar ve değeri yükselir. Ülkemizde pırlantanın her rengi mevcuttur ve satılmaktadır.
Pırlantanın berraklığı; Çoğu pırlantada karbon kristalinin oluşturduğu izler bulunmaktadır. Pırlantayı kristalleştirmek için içerisinde bulunan mineraller pırlantanın; rengini, yapısını ve büyüklüğünü bize gösterir. Bu karbon kristaller pırlanta ürünlerde azaldıkça, berraklık ve değerinde artış olur.
Pırlantada karat; Karat ağırlık birimi demektir. Gramın beşte birine eşittir. Karat ne kadar büyük olursa değeri o kadar yüksek olur.
Pırlantanın kesimi; 4C özelliklerinden en önemlisi ve insan eliyle oluşturulan tek özelliği kesim kısmıdır. Standartlara uygun bir kesim pırlantayı daha da göz alıcı hale getirir. Kesim şekilleri kişilerin zevklerine göre değişir, en çok tercih edilen tektaş yüzük modeli örneğin; yuvarlak kesimdir.
Pırlantayı nasıl temizler ve parlatırız?
Pırlanta takılarımız temas ettiği kirli yüzeylerden dolayı, yanlış kullanım ve yanlış saklama şekillerinden dolayı ışıltısını kaybeder ve zarar görür. Pırlantalarımız ne kadar sert bir taş olarak görünse de bir o kadar da hassas bir taştır. Evde kullandığımız tektaş yüzüklerimiz, pırlanta kolyemizi veya pırlanta küpelerimizi temizlik ürünlerinden, parfüm, deodorant, sabun, oje, saç spreyi, alkol gibi ürünlerden uzak tutmalıyız. Bu ürünler pırlantanın parlaklığını öldürür ve mat bir görünüme neden olur. Pırlantalarımızı yılda 1 kez uzmanlarına ya da takılarımızı aldığımız yerde temizlettirmeliyiz. 
Takılarımızı saklarken dikkat etmemiz gereken detaylar; 
  • Kendi özel kutularında saklamalıyız.
  • Saklamadan önce de temizlemeliyiz.
  • Pırlanta yüzük, kolye ve küpelerimizi nemli veya ıslak saklamamaya özen göstermeliyiz.
  • Saklama sırasında diğer takılarla temas etmemesine özen gösterilmeliyiz çünkü; çizilebilir veya hasar alabilir.
  • Aşırı ışık ve ısıya maruz bırakmamalıyız.
Pırlantanın değeri neye göre belirlenir?
Pırlantanın değerini karat belirler. Yani karatı fazla olan bir pırlantanın değeri de oldukça fazladır. Pırlantanın doğada az bulunması, pırlantayı daha değerli kılar. Karatı yüksek olan bir pırlanta tektaş daha gösterişlidir. Bir diğer önemli husus ise, kesim şeklidir. Çünkü; kesimi yapan kişinin profesyonel olması kesimin daha başarılı olmasına neden olur. Örnek olarak, kesimi başarılı olan bir tektaşın hem değeri artar hem de pırlantanın değeri uzun süre korunmuş olur.
Işıltı ve zarafetin bir arada olduğu yeni sezon pırlantalar
Tufanlar Kuyumculuk’ta!